HogoFogo

Listování

Tuto divadelní formu jsem objevila před několika lety na přednášce na DAMU v Praze. Byla jsem nadšená ze ztvárnění knihy herci Lukášem Hejlíkem a Alanem Novotným.

Začali jsme se žáky objevovat tajemství listování a za těch několik let vznikla krásná představení s mladšími žáky např. Léto s kotětem či Deník malého poseroutky. Se staršími studenty jsme si zamilovali knihy Miloše Kratochvíla, Davida Laňky a letos jsme objevili útlou knížku Roberta Bellana Normální debil. Ztvárnit dobu socialismu bylo pro děti opravdu retro, ale pro mne a většinu diváků to byla vzpomínka a okénko do minulosti, která je již naštěstí dávno pryč.

Parta dívek zabývajících se listováním odvádí perfektní výkony, jak se mohou naši diváci každý rok před létem přesvědčit. Listování je vlastně divadelní představení s knihou v ruce. Ovšem náš spolek vždy knihu téměř nepotřebuje, protože během nácviku zvládají děvčata texty zpaměti.

Je to forma, která by měla diváka navnadit na četbu knihy a zároveň je to velice obtížné (pro herce) divadelní představení, kdy herec hraje vždy více rolí, což je velice vtipné, pestré a zajímavé. Z knihy se tak rozvine divadelní představení, kdy jsou diváci často součástí děje.

Máme rádi humor a rádi jej předáváme dál. Rozplakat publikum není jednoduché, ale rozesmát jej, je mnohem náročnější.

Listování by měl být zážitek pro herce, a pokud své nadšení a radost dokáží přenést na diváky, tak je to výhra. Pro obě strany.

A jak moudře pravil Vlasta Burian: „Humor není pro mne odvětvím divadelního umění, nýbrž samou podstatou života.“

Pojďte se s námi smát nebo alespoň usmívat!

Chcete dostávat informace
o všech novinkách?

Vážení divadelní přátelé,
zveme do divadla, za uměleckým zážitkem, na milé posezení….

Rozhodně si nenechte ujít pohádku pro malé i velké:
O PERNÍKOVÉM SRDCI A ČARODĚJNÉ KNIZE 
05/05/2024 - neděle 16:00
Hrají: ZDENĚK KOŠATA/TOMÁŠ RACEK, MILADA BEDNÁŘOVÁ...






více »